Geri Dön

Java Örnek Mülakat Soruları

Ertuğrul Gürkan

Nov 29, 2022

JVM Nedir?

JVM, bir bilgisayarın java kodunu çalıştırabilmesine olanak sağlayan sanal makineye verilen addır. bytecode uzantılı dosyaları makine koduna çeviren bu soyut makine, java kodunu makine ve cihaz bağımsız aynı şekilde işletmemize olanak sağlar.

 

JDK ve JRE arasındaki farklar nelerdir?

JRE, Java runtime editioni bir java uygulamasını çalıştırmak için gerekli olan java komponentlerini ve kütüphanelerini içeren içersinde JVM de kurulu olan programa denir.

JDK, Java ile yazılım geliştirmek için ihtiyaç duyulan yazılım kitlerini içinde bulundurur. .java uzantılı dosyaların compile edilip .class uzantılı ara dosyaların oluşmasına olanak sağlar. JDK, içerisinde JVM,JRE ve Java Compiler'ını bulundurur.

 

Object Oriented Programming nedir?

Nesne Yönelimli Programlama (NYP) mantıksal işlemlerden ziyade, nesnelere (object) ve nesneler üzerinde işlemlere odaklanan programlama dili modelidir. NYP'de programlar, nesnelerin birbirileriyle etkileşime geçmeleri sağlanmasıyla tasarlanır.

 

Nesneye yönelik programlamanın temel kavramları nelerdir?

1- Nesne(Object): Kendine has özellikleri ve belli durumlarda bu özelliklerine bağlı çeşitli tutumlar sergileyen somut ya da soyut varlıklardır.

2- Sınıf(Class): Aynı türden nesnelerin oluşturulduğu yapıya verilen isimdir.

3- Method:Bir nesnenin davranış türüdür, bir method sınıf içerisinde bulunur ve nesnelerin davranışlarını tanımlar.

 

Object Oriented Programming prensipleri nelerdir? (Encapsulation, Abstraction, Inheritence, Polymorphism)

1-Abstraction(Soyutlama): Sınıfların içerisindeki metotların içlerini dışarısı için soyutlama veya gizleme işlemine Abstraction adı verilir. Bu işlem java'da abstract sınıflarla veya interface'ler ile yapılmaktadır. Abstract sınıflar genellikle ortak özellikleri olan nesneleri tek bir çatı altında toplamak için kullanılır. İçi boş ya da dolu metotlar tanımlanabilir. Abstract sınıflar içersinde bir obje new keywordu ile yaratılamaz. Ve bir abstract metot varsa o sınıfın abstract olarak tanımlanması gerekir. Abstract classlar genellikle is-a ilişkisine sahiptir. Interface sınıflar ise daha çok can-do tarzındadır. interface sınıflarında metotlar tanımlanabilir ve bu interface'i implemente eden sınıf interface'de yazılı olan metotların içini doldurmak zorundadır. Interface bir Vehicle ise; implemente edilen sınıflar Car, Plane, Boat olabilir. Abstract Sınıfta ise Abstract class Dog ise, extend edilen alt sınıflar Köpek cinsleri olabilir. Bir başka değişle abstract sınıflar bir üst sınıfın özelliklerini tanımlamaya ve alt sınıfın bu özellikleri kendilerine göre doldurmasına yarar, interface ise implemete edilecek birden fazla sınıfın ortak bir özellik kümesi olarak tanımlanabilir.

2-Encapsulation(Kapsülleme): Sınıf içerisindeki fieldların veya değişkenlerin kapsülize edilerek dışarıdaki packagelerden veya sınıflardan erişebilmesini kontrol etmeye yarar. Get ve Set metotları ile erişim sağlanır.

3-Inheritence(Kalıtım): Bir sınıfın bazı özelliklerini bir üst sınıftan almasına denir. Bu alt sınıf kendi özelliklerine ve fonksiyonlarına da sahip olup, extend ettiği üst sınıfının tüm özelliklerini de karşılamaktadır.

4-Polymorphism(Çok Biçimlilik): Çok biçimlilik, bir değişkenin, işlevin veya nesnenin birden çok biçim alma yeteneğidir. Method overloading ve overriding. Bir referansın birden fazla obje gibi davranmasına denir. Extend edilen sınıfın obje referansı aynı zamanda alt sınıfı da refer edebilir. Bu sayede alt sınıfların objelerini tek bir üst sınıf referansı ile eşitleyebilir ve bunu çeşitli şekillerde kullanabiliriz.

 

Java neden platform bağımsız bir dildir?

Java, temel işletim sisteminden bağımsız olarak herhangi bir sistemde çalışabilen bayt kodları nedeniyle platformdan bağımsız olarak adlandırılır.

 

Method Overloading ve Method Overriding nedir?

Method Overloading aynı isimde metodun farklı parametreler ile tekrardan tanımlanmasına denir, Method Overriding ise daha önce üst sınıftan tanımlanmış olan bir metodun alt sınıfta tekrardan tanımlanmasıdır. Bu tanımlanan metot, eğer alt sınıftan üretilmiş bir obje üzerinden çağırılırsa override edilen alt sınıfta bulunan metot çağırılacak ve işlenecektir.

** **

Java Collectionları nelerdir?

Java Collectionları Set, Map ve List olmak üzere 3 ana interface üzerinden tanımlanabilir. Bu interface'lerin nesleleri ise şunlardır;

Set: HashSet, TreeSet, LinkedHashSet

Map: HashTable, HashMap, TreeMap, LinkedHashMap

List: ArrayList, Vector, Stack, LinkedList, Queue

 

Upcasting nedir? Downcasting nedir?

Bir sınıf(Üst Sınıf) kendisini extend eden (Alt) sınıfa cast edilebilir . Buna downcasting denir .

Bir sınıf extend ettiği sınıfa cast edilebilir. Buna upcasting denir. (tip dönüşümü).

 

Integer ve int arasındaki fark nedir?

int primative değişken tipidir. Sınıf olmadığı için herhangi bir metodu yoktur. Null değer alamaz.

Integer ise bir sınıftır ve tanımlandığında obje özelliği gösterir. Süper sınıf olan object sınıfını extend eder bu yüzden null değer alabilir. İçerisinde integer değişkeni ile alakalı sayısal işlemler veya çevrimler yapabilmemizi sağlayan metotlar bulunmaktadır.

 

Serilization nedir?

Bir nesnenin veya bir sınıfın saklanacak forma dönüştürülme işlemidir. Extend edilen Serilization sınıfı alt sınıf olan kullanacağımız sınıfın byte'lar halinde streamlere yazılabilir böylece bir java objesi veritabanına kaydedilebilir.

Deserilization ise byte haline çevrilen java objesinin eski haline çevrimine denir.

 

Autoboxing boxing nedir?

Wrapper'lar primative 8 değişkenin (byte,short,int,long,float,double,boolean,char) class halleridir. Autoboxing primative bir değişkenin wrapper sınıf tipine otomatik olarak dönüştürme işlemine denir. Boxing ise yine aynı wrapper sınıfına dönüştürme işlemidir ancak new ile üretilip constructor içerisinde bir initialization yapılır.

 

Autounboxing ve Unboxing nedir?

Wrapper tipinden primative tipine otomatik olarak dönüştürme işlemine denir.

Unboxing ise yine aynı dönüştürme işlemidir fakat bu dönüştürme .intValue() .shortValue() gibi metotlar ile sağlanır.

 

Garbage Collector nedir?

Garbage Collectionlar, otomatik Garbage Collectionları mekanizması ile memory-leak lere engel olarak java'nın çalışır durumdayken verimliliğini koruması ve hafızayı fazla kullanımdan dolayı doldurmamasını sağlar. New ile üretilen objeler bilgisayar hafızasında yer tutacaktır. Bu objelerin kullanımları sonlandığı zaman Garbage Collector tarafından obje silinir ve kapladığı alan ram'den temizlenir.

 

Mutable ve Immutable nedir?

Immutable nesneler bir kez oluşturulduktan sonra içeriği değiştirilemeyen sınıflardır. Tam tersi olarak da Mutable sınıflar ise değiştirilebilir sınıflardır.

Immutable sınıflara örnek (String, Integer, Long, Double..) BigDecimal, BigInteger olarak verilebilir.

Mutable sınıflara örnek olarak ise Date sınıfı verilebilir. Mutable, Set ile yeni bir değer atayabildiğimiz sınıflara denir.

 

Java'da Immutable bir sınıf yaratmak için,

1-Sınıf final ile başlaması gerekir böylece extend edilemez.

2-Hiçbir değişken set metodu ile enkapsüle edilmemelidir.

3-Tüm değiştirilebilir alanlar final olarak tanımlanmalıdır böylece yalnızca bir kez atanabilir.

4-Tüm alanlar constructor aracılığı ile final bir değere atanmalıdır.

5-Sınıfın tüm alanları private olarak tanımlanmalıdır.

 

Immutable nesneler Thread-Safe'tir. Çünkü oluştuktan sonra içeriği değiştirilemez bu da threadlerde kullanımda ortaya çıkabilecek senkronizasyon sorunlarını ortadan kaldırır

 

Instance nedir?

Referanstır, Objenin eşitlendiği değere denir. Bu instance kullanılarak new olarak üretilen obje birden fazla kez kullanılabilir.

 

Process ve Thread arasındaki farklar nelerdir?

Günümüzde bir bilgisayar sisteminde tek bir işlem birimi olsa dahi, bu tek işlem birimi(işlemci) işletim sisteminin kaynak kullanım stratejisine göre her birine belli bir zaman ayırma esasına göre işlem yapmaktadır. Dolayısıyla bilgisayarda aynı anda çok sayıda thread ve process bulunmaktadır. Process kendisine ait kaynakları olan işlem birimidir. Örneğin her process kendisine ait hafıza alanına sahiptir. Theadler de processler gibi işlem birimleridir ve hafif siklet processler (lightweight processes) olarak adlandırılır. Theadler daha az kaynağa ihtiyaç duymaktadır. Theadler bir process içinde yer almaktadır yani her Thead mutlaka bir processe sahiptir ve onun kaynaklarından faydalanır. Theadler de processler gibi uygulamalarda paralelllik elde etmek için kullanılır. Ancak processler daha bağımsız işletim birimleridir kendilerine ait durum bilgileri, kendilerine ait adres alanları varodr. Bir process içerisinde birçok thread barındırabilir ve herbir thread mutlaka bir process içinde yer almaktadır. Aynı process içindeki tüm Theadler aynı hafıza ve aynı durumu paylaşır birbirleriyle direkt olarak haberleşebilirler çünkü aynı alanı paylaşırlar.

 

Super ve this kavramları nedir?

Super anahtar kelimesi (keyword) super class içindeki metotlara fieldlara ve constructora erişmek için kullanılır. this anahtar kelimesini kullanarak ise aynı sınıfa ait olan fieldlara metotlara ve constructora erişebiliriz. This anahtar kelimesinin kullanıldığı yerde aynı sınıfın geçerli bir instance'ı gibi davranır. super() this() ifadeler ise mutlaka bir constructor içerisinde kullanılmalıdır. Static metotlarda kullanılamaz.

 

Javada Access modifiers nelerdir? Farkları nelerdir? (Default, Private, Protected, Public)

Javada, metotlara, classlara ve değişkenlere erişim seviyesini belirlemek için kullanılan keywordlerdir.

1-Default: Aynı sınıftan, altsınıftan ve aynı package'den erişilebilir. Javada bir access modifier tanımlanmazsa default olarak kabul edilir ve bu geçerli olur.

2-Private: Sadece aynı sınıftan erişilebilir.

3-Protected: Aynı sınıftan, aynı packageden ve alt sınıflardan erişilebilir.

4-Public: Her yerden erişilebilir.

 

Method ve Constructor arasındaki farklar nelerdir?

Constructor, class çağırıldıgında ilk çalışan metotdur. Constructorılar parametre alabilir fakat değer döndürmez. Overload edilir , override edilmez. Her sınıfta default olarak gizli bir constructor bulunur ve sınıfın objesi oluşturulduğunda ilk olarak bu constructor metodu çalışır, işletilir. Parametereli constructorlar genellikle nesne ilk oluşturulduğunda sınıf içerisindeki değişkenlerin atanması veya nesnenin ilk oluştuğunda davranışlarını ayarlamak için kullanılır. Metod ise sınıf içerisinde bir değil birden fazla kez kullanılabilir, çağırılabilir. Override edilebilir. İhtiyaç halinde nesnenin oluşturulduğu farklı sınıflar içerisinde çağırılabilir.

 

Solid prensipleri nelerdir?

1-Single responsibilty: Bir nesne ya da bir sınıfın tek bir sorumluluğu olmalıdır.

2-Open-closed: Bir sınıf değişime kapalı gelişmeye açık olmalıdır.

3-Liskov's Substitution: Nesneler programın çalışmasında sorun yaratmadan kendi alt örnekleriyle değiştirilebilmelidir.

4-Interface Segregation: Nesneler ihtiyaç duymadıkları metotların interfacelerinden ayrıştırılmalıdır.

5-Dependency Inversion: Yüksek seviyeli sınıflar düşük seviyeli sınıflara bağlı olmamalı, her ikisi de soyut kavramlara bağlı olmalıdır.

 

Single Responsibilty nedir?

Single responsibilty bir nesnenin tek bir amaçla yaratılmasını konu alır. Bağlı olduğu sınıfın içerdiği davranışsal özellikler tek bir amaca uygun olmalı başka bir davranış göstermemelidir. Örneğin bir çalışan sınıfı içerisinde vergi hesaplama fonskiyonu bulunamaz. Bu single responsibilty prensibine aykırı bir kod yazım şeklidir.

 

Cohesion Nedir?

Bir sınıfın oluşturulma amacını ne kadar temsil ettiğini gösterir. OOP'de sınıfların belirli bir amaca yönelik yazılması beklenir. (High Cohesion) Örnek verecek olursak matematik işlemi yapan bir sınıfa file işlemlerini gerçekleyen bir metod daha eklediğimiz zaman high Cohesion prensibini bozmuş oluruz.

 

Coupling nedir?

iki sınıfın birbirine olan bağımlılığı diyebiliriz. OOP'de nesnelerin birbirleriyle az bağımlı olması benimsenir. (Low coupling) Örnek olarak A sınıfı B sınıfına ne kadar bağımlıysa coupling bir o kadar artar. Bu da projenin bakımını ve genişletilebilirliğini azaltır. Low coupling için çeşitli prensipler uygulanır. Interface kullanımı, design patternler gibi.

 

Final anahtar kelimesi ne işe yarar?

Final variables(değişkenler):Değiştirilemez. Static ile beraber Constant olarak kullanılabilir.

Final class:Extend edilemez

Final methods: Override edilemez.

 

Static değerlerin özellikleri ?

Static variable:Class a aittir yani her nesne için bir defa oluşturulmaz. Memory de bir defa oluşturulur.

Static method:Class a aittir yani her nesne için bir defa oluşturulmaz. Class ismiyle çağrılabilir.

Static block:Class execute edildiği zaman heap de yerini alır.

 

Stored Procedure Nedir?

Procedure belli bir işi yapan kod parçasıdır. Stored Procedure Database server ında tutulan ve ilk derlemeden sonra bir daha derlenmeye ihtiyaç duyulmayan SQL ifadeleridir.

 

Trigger Nedir?

Trigger yani tetikleyici, ilişkisel veri tabanı yönetim sistemlerinde bir tabloda belirli olaylar meydana geldiği zaman yani ekleme, güncelleme, silme işlemlerinden biri gerçekleşmeden önce veya sonra çalışan ve belirli işlemleri kodlandığı şekilde yerine getiren yordamdır.

 

Error ve Exception arasındaki farklar nelerdir?

Error, jvm tarafından runtime'da handle edilmesi mümkün olmayan türden hatalardır. Exception ise try catch ile handle edilebilir. Java'da exceptionları 5 farklı keyword ile handle edilebilir. -- Try -- Catch -- Finally -- Throw -- Throws

 

Checked Exception ve Unchecked Exception arasındaki farklar nelerdir?

RuntimeException ve Error dışında Throwable sınıfını extend eden sınıflar Checked Exceptions olarak tanımlanabilir. Checked Exceptionlar compile edilirken alınan hatalardır. (IOException, SQLException)

RuntimeException sınıfını extend eden exceptionlar Unchecked Exceptionlar olarak adlandırılır. Compile edilirken kontrol edilip gözükmez, (ArithmeticException, NullPointerException)

 

Reflection nedir ve hangi amaçla kullanılır?

Java Reflection bir uygulama geliştirme arayüzü olup, o anki JVM'deki sınıfları, arayüzleri ve nesneleri yansıtan, temsil eden kütüphanedir. Özellikle geliştirme araçları yazarken reflection kütüphanesine ihtiyaç duyarız. Reflection kütüphanesini kullanarak; -Bir nesnenin sınıfını belirleriz -Classın fieldları, metodları, constructorları, üst classları ve değişkenleri hakkında bilgiler alabiliriz -Bir arayüze ait olan sabit ve metod tanımlamalarını tespit ederiz -Çalışma zamanına kadar ismi bilinmeyen bir sınıf örneği yaratabiliriz (Bir bakıma runtime'da yeni sınıflar yaratabilirsiniz) -Çalışma zamanına kadar ismi bilinmese de sahaların değerini ayarlar ve alabiliriz. -Aynen çalışma zamanına kadar bilinmeyen metodları çalıştırabiliriz. -Çalışma zamanına kadar bileşenleri ve boyutu bilinmeyen diziler yaratabilir, daha sonra bu dizinin bileşenlerini değiştirebiliriz.Küçük projelerde yapılan işlem sayısı, kullanılan tip sayısı pek fazla değildir. Buna bağlı olarak yazılan if-else blokları ve switch-case blokları nispeten küçük olacağından okunmasında, takip edilmesinde çok sıkıntı yaşanmaz. Reflection ve annotation'lar bu durumların tersinin ortaya çıktığı genellikle büyük ölçekli projelerde kullanışlı mekanizmalardır.

 

Singleton design pattern nedir?

Singleton design pattern, creational design pattern kategorisindedir.

Bu tasarım örüntüsündeki amaç, bir class'tan sadece bir instance yaratılmasını sağlar. Yani herhangi bir class'tan bir instance yaratılmak istendiğinde, eğer daha önce yaratılmış bir instance yoksa yeni yaratılır. Daha önce yaratılmış ise var olan instance kullanılır.

 

Factory design pattern nedir?

Bir sınıf oluşturup arada bir interface kullanarak, kullanılacak sınıflar kümelenebilir, bununla birlikte araya bir factory (fabrika) sınıfı eklenere soyut bir biçimde daha anlaşılabilir bir biçimde yazılmasına factory design pattern denir.

 

JPA / Hibernate arasındaki fark nedir?

JPA bir spesifikasyondur, yani kurallar bütünüdür. Java EE ve Java SE uygulamalarında kullanılır. Java Persistence API kendi başına bir şey yapamaz, bir implementation'a yani uygulamak için bir araca ihtiyaç duyar.Hibernate, Java geliştiricileri için geliştirilmiş bir ORM kütüphanesidir. Nesne yönelimli modellere göre veritabanı ile olan ilişkiyi sağlayarak, veritabanı üzerinde yapılan işlemleri kolaylaştırır.JPA sadece bir spesifikasyon, yani bir implementasyonu yok. JPA'yı izlenmesi gereken yönergeler veya bir arabirim olarak düşünürken, Hibernate JPA uygulaması, JPA tarafından tanımlanan API altında işlevsellik sağlayan koddur.

 

Thead yaratmanın iki yolu nedir?

1-Runnable interface'ini implemente ederek.

2-Thread sınıfını extend ederek.

 

En çok kullanılan spring annotasyonları nelerdir ve ne işe yararlar?

@Controller -- for controller classes in Spring MVC project.

@RequestMapping -- for configuring URI mapping in controller handler methods. This is a very important annotation, so you should go through Spring MVC RequestMapping Annotation Examples

@ResponseBody -- for sending Object as response, usually for sending XML or JSON data as response.

@PathVariable -- for mapping dynamic values from the URI to handler method arguments.

@Autowired -- for autowiring dependencies in spring beans.

@Qualifier -- with @Autowired annotation to avoid confusion when multiple instances of bean type is present.

@Service -- for service classes.

@Scope -- for configuring the scope of the spring bean.

@Configuration, @ComponentScan and @Bean -- for java based configurations.

Spring scopeları nelerdir?

  • Singleton
  • Prototype
  • Request
  • Session
  • Global-session

 

Mikroservisler nedir? Monolithic mimariden farkı nedir neden tercih edilir? Avantajları dezavantajları?

Mikroservis yekpare bir sistemi her biri bağımsız olarak çalışan e açık protokoller (http, soap) vasıtasıyla birbiri ile iletişim kuran küçük servislere ayrılmasını konu alır. Monolitik yapıya bir alternatif olarak düşünülmüştür. Monolitik mimaride yapı tektir, nispeten anlaşılması kolaydır ve tek bir dille geliştirilebilir. Uygulama büyüdükçe codebasein yönetilmesi, bakımının ve deploy edilmesi zorlaşır. Mikroservisler birbirinden bağımsız ve tek bir işe odaklanmıştır,  Uygulama yatay eksende daha kolay scale edilebilir.

Sync Async nedir? Arasındaki farklar nedir ve ne amaçla kullanılır?

Senkron programlama, yazılımda her bir işlemin sıra ile yapılmasıdır. Örneğin süpermarketlerdeki kasa kuyruğunda bir önceki müşteri, ürünlerinin ödemesini yapmadan sizin ürünlerinize sıra gelmemektedir. Beklerken yaşanan zaman kaybı Asenkron programlamada ortadan kalkar. Asenkron programlama; işlemlerin birbirini beklemeden , bağımsız olarak gerçekleşmesidir. Süpermarket örneğinden devam edecek olursak, Asenkron programlama; her müşterinin sıra beklemeden istediği kasadan ödeme yapabilmesini sağlamaktadır.

 

Dependency Injection nedir?

"Dependency Inversion" prensibinin uygulanmasını içeren bir patterndir.Dependency Injection tekniğinde bağımlılık oluşturacak parçalarının ayrılıp, bunların sisteme dışarıdan verilmesi (enjekte edilmesi) ile meydana gelir. Temel olarak 3 tür DI vardır. Bunlar; Constructor Injection, Setter Injection, Method Injection) Tüm yöntemler bağımlı olan sınıfları dışarıdan enjekte etmeye dayanır.